Αντώνης Παπαδέλος: «Δυνατό πρότζεκτ ο Κρόνος Γέρακα»
Μια άκρως ενδιαφέρουσα, αποκαλυπτική και ‘χορταστική’ συνέντευξη παραχώρησε ο προπονητής του γυναικείου τμήματος του Κρόνου Γέρακα, στο woman2woman.gr, ξετυλίγοντας το κουβάρι γνώσεων, εμπειριών και αγάπης του για το άθλημα.
Αποσπάσματα από τα πολλά και ενδιαφέροντα που δήλωσε ο coach:
«Το γυναικείο μπάσκετ αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πτώση. Και αυτό για μένα οφείλεται κυρίως στο ότι δε δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στις μικρές ηλικίες. Η δουλειά που γίνεται σε αυτό το επίπεδο είναι ελλιπής! Δεν υπάρχει ένας γενικός σχεδιασμός και δυστυχώς είναι πολύ λίγες οι ομάδες που δουλεύουν σε αυτό το κομμάτι. Θα έπρεπε να ξεκινάμε από αυτό.»
«Οι σύλλογοι να έχουν πρώτα απ’ όλα άρτια καταρτισμένους προπονητές στις ακαδημίες τους και μετά όλα τα άλλα. Πρώτα να κοιτάζουν τα τμήματα υποδομών και μετά το γυναικείο. Διότι στις δύσκολες μέρες που περνάμε οικονομικά, η μεγάλη βελτίωση που μπορούν να έχουν τα παιδιά μέσα από τις ακαδημίες, δημιουργεί μία αυτάρκεια στις ομάδες.»
«Το γυναικείο μπάσκετ δεν έχει διαφήμιση και προβολή. Είναι πολύ μεγάλο πράγμα το να βλέπει ο φίλαθλος το άθλημα στην τηλεόραση και να το γνωρίσει.»
«Η Ελλάδα έχει καταστήσει μία σχολή προπονητών, η οποία θεωρώ πως αυτή τη στιγμή ίσως να είναι και η καλύτερη στην Ευρώπη! Οι Έλληνες κόουτς είναι εξαιρετικοί, τρομερά πειθαρχημένοι, δουλεύουν πάρα πολύ πάνω στην τακτική και κυρίως με το μυαλό των παικτών, αλλά και με το σκάουτινγκ.»
«Είναι γνωστό πως το γυναικείο μπάσκετ, μπορεί μεν να είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμο από τακτικής και αγωνιστικής άποψης, αλλά είναι απείρως πιο δύσκολο να το διαχειριστείς στον ψυχολογικό τομέα! Υπάρχουν πολλές ιδιαιτερότητες και στη φύση της γυναίκας, αλλά και ως κόουτς δε μπορείς να μιλήσεις με τον ίδιο τρόπο που μιλάς σε έναν άντρα. Ο προπονητής πρέπει –με την καλή έννοια πάντα- να γίνει πιο φίλος με την αθλήτρια, να μιλάει μαζί της, να μπει στον ψυχισμό της, να κατανοήσει τις ιδιαιτερότητές της. Δεν είναι δηλαδή όσο… φλατ είναι το ανδρικό!»
Κεφάλαιο «Κρόνος Γέρακα»:
«Οι περισσότεροι σύλλογοι μπαίνουν σε διαδικασία αφαίμαξης των μικρών ηλικιακά τμημάτων τους, με σκοπό να πάρουν τίτλους απλά, χωρίς ωστόσο να δουλεύουν με τα παιδιά όπως πρέπει. Είναι λίγα τα σωματεία που προσπαθούν να ‘’χτίσουν’’ από τα… σπάργανα, να βγάλουν δικές τους παίκτριες και να διεκδικήσουν αυτό το οποίο μπορούν. Σίγουρα όμως, μία από αυτές τις ομάδες είναι ο Κρόνος! Εδώ και 9 χρόνια γίνεται καταπληκτική δουλειά από κάτω και αποτέλεσμα όλου αυτού είναι ότι ο Γέρακας στις μικρές ηλικίες πρωταγωνιστεί συνεχώς. Για παράδειγμα, η εκπληκτική πορεία στις Κορασίδες φέτος, δεν είναι μια ‘’φωτοβολίδα’’! Συμβαίνει λόγω της τρομερής δουλειάς που γίνεται όλα αυτά τα χρόνια, με τους κόουτς Γεωργακόπουλο, Χατζηιωαννίδη, Σιλιόγκα, Κουρτέση, να τα δίνουν όλα πραγματικά για να υπάρχουν τα αποτελέσματα που βλέπουμε και θα βλέπουμε ακόμη περισσότερο στο μέλλον! Το ότι έχουμε έξι παιδιά στην προεπιλογή του κλιμακίου Νότου της Εθνικής, αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Άλλωστε, αν κοιτάξει κανείς και το τμήμα Γυναικών του Κρόνου, υπάρχουν τρεις αθλήτριες που είναι πιο πάνω ηλικιακά, ώστε με την εμπειρία και τις παραστάσεις που έχουν να μπορέσουν να βοηθήσουν τις μικρότερες και να κρατιέται μία ισορροπία μέσα στο σύνολο, όμως πέρα από αυτές τις τρεις, όλα τα άλλα κορίτσια προέρχονται από τα ‘’σπλάχνα’’ του συλλόγου και ανταμείβονται με τη συμμετοχή τους στην Α’ ΕΣΚΑ Γυναικών, μετά μάλιστα από δύο διαδοχικές ανόδους από τη Γ’ και τη Β’ Κατηγορία. Πρωταρχικός μας στόχος φυσικά είναι να κρατήσουμε αυτά τα παιδιά μαζί μας, όπως και κάθε ομάδας θα πρέπει να είναι αυτός ο στόχος. Ο Κρόνος αυτή τη στιγμή είναι ένα πάρα πολύ δυνατό πρότζεκτ! Θεωρώ πως κάθε γονέας θα πρέπει να λαμβάνει υπόψην για το παιδί του το σωματείο μας, διότι είναι υγιές πάνω απ’ όλα!»
«Η προσπάθεια που γίνεται είναι καθαρά ιδιωτική. Ο Κρόνος φτιάχτηκε μέσα σε ένα οικογενειακό κλίμα, από κάποιους γονείς, που ήθελαν να φτιάξουν μια ομάδα όπως την ονειρεύονταν για τα παιδιά τους και έχει χτιστεί σε πολύ γερές και σωστές βάσεις, τόσο διοικητικά, όσο και προπονητικά, ώστε να μπορέσει να έχει όλα τα εχέγγυα για να προχωρήσει στο μέλλον. Φυσικά, θα θέλαμε να υπάρχει πολύ μεγαλύτερη βοήθεια από τον Δήμο. Ένα πολύ μεγάλο θέμα που αντιμετωπίζει η ομάδα είναι το γηπεδικό. Είναι ελάχιστες οι προπονήσεις, αφού μπορούμε να κάνουμε μόλις δύο την εβδομάδα! Οι Κορασίδες αναγκάζονται να πάνε κάποιες φορές ακόμη και στα ανοιχτά γήπεδα με τον κόουτς τους. Το πρόβλημα των προπονητικών ωρών είναι τεράστιο!»
«Στη χώρα μας δυστυχώς έχουμε 2-3 κόουτς στο γήπεδο και άλλους 50 στις κερκίδες! Κακώς ο ρόλος του γονέα έχει ταυτιστεί με αυτόν του προπονητή στο σπίτι. Αυτό πηγάζει από την αγάπη τους προς τα παιδιά τους ή ίσως και από ανεκπλήρωτα δικά τους όνειρα. Η παρεμβολή τους αγωνιστικά είναι πολύ μεγάλη. Αυτό που έχω να τους πω απλά, είναι πως διαλέγουν τον σύλλογο στον οποίο τα παιδιά τους θα αθληθούν και κατ’ επέκταση θα πρέπει να σέβονται και να εμπιστεύονται τη δουλειά του προπονητή. Θα πρέπει να έχουν υπομονή πάνω απ’ όλα, διότι ένας αθλητής δε φτάνει ψηλά από τη μία μέρα στην άλλη. Οι νέοι σήμερα κουβαλούν τεράστια πίεση στην καθημερινότητά τους, με το διάβασμα, το σχολείο, το φροντιστήριο. Ο αθλητισμός υπάρχει για να τους δίνει χαρά. Να τους κάνει να ξεφεύγουν από όλο αυτό. Και γι’ αυτό δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να παρεισφρέει στο παιδί η πίεση του γονέα. Πρέπει να βάλουν στο μυαλό τους πως δε θα παίξουν όλοι οι αθλητές στην Α1. Μπορούν όμως όλοι να αθλούνται και να περνούν ευχάριστα την ώρα τους στο γήπεδο. Οι ομάδες πρέπει να είναι οικογένειες και παρέες!»
Πηγή: woman2woman.gr | 18 Φεβρουαρίου 2016.